Recuzite pentru teatru, film și evenimente!

Recuzita este foarte importantă în orice fel de producție, fie în spectacole de film sau teatru, fie în evenimente cu tematică specială sau în studiouri TV. Aceasta are rolul de a completa ansamblul estetic, creând o atmosferă unitară, conform cu viziunea celui care a venit cu ideea proiectului respectiv. Ea cuprinde obiecte de dimensiune mici sau medii, care desăvârșesc decorul în totalitatea lui – sticle, pahare, consumabile, decorațiuni – fiind utilizate de către actori sau de către protagoniștii evenimentului. În elaborarea acestor detalii trebuie să se țină cont de normele de protecție a celor care le utilizează – pentru a fi stage safe, ele sunt realizate din plastic necasant, rășini ecologice, burete, poliuretan, polistiren, breakaway glass, silicon transparent sau alte materiale care să asigure siguranța tuturor celor care intră în contact cu acestea.

  • Cum se creează recuzita?

Indiferent de natura estetică a recuzitei, primul pas care trebuie îndeplinit este schița proiectului – aceasta este pusă la punct de către scenograful care se ocupă de concepția decorului. Consultând această imagine de ansamblu, pot fi plasate elementele de recuzită în spațiu, luând în considerare celelalte obiecte existente în jur. Toate trebuie să se afle în concordanță unele cu celelalte, atât din punctul de vedere al spațialității, cât și din cel al nuanțelor stilistice. Apoi, după ce acest aspect a fost rezolvat, iar viziunea este stabilită de comun acord cu membrii echipei artistice, proiectul merge către meseriașii care vor lucra la construcția propriu-zisă a recuzitei (artiști plastici, tehnicieni butafori etc.). Operațiunile folosite de către aceștia pot cuprinde sculptură, realizare de matrițe, turnarea în matrițe a diferitelor rășini sau silicoane speciale, pictură, patinare, și orice alt procedeu util pentru a atinge scopul propus. În acest proces vor fi folosite diverse materiale, precum rășini acrilice sau ecologice, lemn, plastic, dar și tehnici speciale, precum papier mache sau altele.

  • Cum poți intra în posesia unor astfel de produse?
Deși există și recuzită de închiriat, de regulă, această variantă nu este avantajoasă pentru anumite producții. Un factor important este timpul – sunt spectacole sau proiecte care se vor desfășura pe termen lung și, de aceea, închirierea poate fi mai costisitoare decât construcția. În al doilea rând, în cazul multor filme, emisiuni sau reprezentații teatrale, recuzita se degradează în timp, în funcție de modul de utilizare și de acțiunile care au loc asupra ei – prin urmare, închirierea poate fi o problemă și din acest punct de vedere, deoarece, în general, obiectele respective trebuie să-și păstreze calitatea și forma inițială. În al treilea rând, un alt avantaj pentru care merită să creezi de la zero orice fel de recuzită este faptul că probabilitatea de a găsi întocmai elementele care îți sunt necesare, având, în același timp, caracteristicile pe care ți le dorești, este destul de mică. Așadar, dacă ai decis să apelezi la o echipă de profesioniști, trebuie să faci un plan în prealabil, pentru a putea clarifica toate obiectele de care ai nevoie – astfel, artiștii și tehnicieni vor ști ce au de făcut pentru a ajunge la rezultatul pe care îl vrei.

Recuzita potrivită pentru proiectul tău!

  • Care este diferența dintre recuzită și props?
De cele mai multe ori, termenul recuzită este folosit în domeniul teatral, iar props sau propsuri este specific domeniului cinematografic. Totuși, acestea se pot intersecta uneori, mai ales în cazul în care echipa proiectului cuprinde artiști de mai multe naționalități și, în acest caz, termenul generic folosit va fi cel de-al doilea, fiindcă acesta este corespondentul valabil în limba engleză. Însă ambele denumiri se referă la elementele constituente ale decorului de mici dimensiuni, care sunt implicate, în mod direct, în acțiunile protagoniștilor.
  • Cât costă procesul de elaborare a unei recuzite?
Prețul poate varia în funcție de complexitatea cererii – cu cât aceasta necesită mai multă muncă, atât din punct de vedere temporal, cât și din cel al oamenilor implicați, cu atât costurile pot fi mai mari. Însă pentru a estima cu exactitate prețul final, trebuie să ceri ajutorul celor cu care vei colabora pe parte de construcție – aceștia îți vor putea evalua proiectul din punct de vedere al materialelor necesare și al timpului de fabricare și, apoi, îți vei putea face o idee despre acest aspect financiar.

recuzita - modele de trofee - trofee stea - auriu, argintiu si cupru

recuzita - modele de trofee - trofee stea - auriu, argintiu si cupru

Recuzita cornete de inghetata colorate

recuzita cornete de inghetata colorate

lampa de alama si cupru

recuzita - lapma de alama si cupru

Recuzita si propsuri mure

recuzita si propsuri mure

Recuzita trofee

props - inghetata cornet cu 2 cupe

Props inghetata

props - inghetata cornet cu 2 cupe

Recuzita trofee

recuzita - trofee in forma de stea - auriu si cupru

Recuzita mure

recuzita si propsuri mure