Elemente de tâmplărie pentru decoruri speciale!

Tâmplăria este o artă extrem de des folosită, mai ales în cazul elaborării unui decor sau a unor elemente de scenotehnica si scenografie. Aceasta este utilizată în domenii diverse, în cadrul unor activități multiple precum designul interior, recondiționări de epocă, spectacole de teatru și operă, cinematografie, divertisment sau televiziune. Lemnul este un material special, care poate fi prelucrat în diferite moduri. În funcție de cerințele fiecărui proiect în parte, obiectele realizate pot avea forme și complexități aparte, pentru a se integra perfect în conceptul estetic general. Prin intermediul acestor procedee specifice, pot fi create cadre cu pereți casetați, profile caracteristice unei anumite epoci (reproducere sau interpretare), decoruri în perspectivă falsă, podele cu sistem de iluminare, obiecte de mobilier în stiluri variate (Ludovic, Art Nouveau, Art Deco, Victorian etc.) și o mulțime de alte obiecte.

Scenograful este cel care alcătuiește planul stilistic, venind cu ideile și schițele de bază. În elaborarea fiecărui element în parte, se ține cont de cerințele acestuia, iar specialiștii vor oferi soluții tehnice inedite, pentru a materializa și concretiza imaginația și conceptul creatorului inițial.

  • Prin ce tehnici și procedee se realizează elementele de tâmplărie?

În construirea unor obiecte de tâmplărie sunt folosite tehnici și procedee speciale, care au ca scop aducerea materiei prime la un rezultat final propriu-zis. Pentru a obține aspectul dorit, anumite module și bucăți necesită curbare și presare, lipire, trecere prin freză sau alte intervenții, precum lăsarea la uscat în menghină sau tăierea plăcilor pe dimensiuni. În acest proces sunt folosite instrumente și echipamente profesionale – circular, fierăstrău cu bandă, masă de planare, șlefuitor, mașină de rindeluit, abric sau altele.

  • Ce fel de materiale se pot folosi?

Lemnul este materia principală folosită în crearea elementelor de tâmplărie – însă acesta poate avea calități, durități și caracteristici variate. Alegerea unui model potrivit este esențială pentru estetica rezultatului final. Poți alege brad, stejar, mahon, tei, pin, sau conglomerate de tip TEGO, OSB, OSBPLY, MDF sau HDF.

Procedee de tâmplărie diverse, pentru un design inedit!

Crearea unui decor poate fi un proces laborios – totul depinde de complexitatea proiectului. Echipa de specialiști studiază propunerea și estimează durata totală a executării. Dimensiunea este un factor care trebuie luat în considerare în permanență, deoarece el poate influența atât modalitățile de lucru sau numărul de persoane implicate, cât și durata perioadei de construcție. De exemplu, o scară supradimensionată sau o serie de uși și ferestre masive pot fi mult mai complicat de alcătuit și, de aceea, vor cere mai mult timp pentru a putea fi finalizate. Așadar, implementarea efectivă are legătură cu manufactura necesară și poate dura de la câteva săptămâni până la 2 luni sau chiar mai mult, în funcție de complexitatea proiectului.

  • Cât timp rezistă elementele de tâmplărie?

Durabilitatea obiectelor de tâmplărie depinde de condițiile de depozitare și de utilizare. În general, durata lor de viață se poate întinde până la câțiva zeci de ani, însă, în funcție de modul în care acestea sunt folosite, acesta poate varia. Totuși, dacă anumite piese sau porțiuni sunt avariate sau stricate, lemnul reprezintă un material care poate fi recondiționat, vopsit și reparat cu ușurință, printr-o serie de metode și tehnici speciale.

Tâmplărie din lemn pentru placarea structurilor de aluminiu și metal

În anumite situații, tehnicile de tâmplărie pot fi utile pentru a placa o structură metalică. Fie că este vorba despre o gradenă, fie că este vorba despre un alt tip de ansamblu, lemnul poate îmbrăca o astfel de construcție, oferindu-i un aspect diferit. Metalul este necesar pentru un grad înalt de rezistență, iar placarea cu lemn este folositoare pentru crearea unui anumit gen de design.

ALTAX are o experiență vastă în domeniu, iar echipa de profesioniști te poate ajuta să pui în aplicare orice idee pe care o ai. Fie că vrei să creezi un decor de teatru, fie că îți dorești să alcătuiești un cadru estetic special pentru un eveniment anume, modul de realizare și tehnicile aplicate sunt factori care pot face diferența în final. De aceea, apelează cu încredere la experți și ia în calcul opiniile pe care ți le vor oferi aceștia. Cu ajutorul lor, cu siguranță vei reuși să pui la punct un plan original, care va putea fi realizat exact așa cum ți-ai imaginat!

tamplarie pentru teatru - cufar

tamplarie pentru teatru - cufar

tamplarie pentru teatru - masa vintage cu scaune rotunde din lemn

tamplarie pentru teatru - masa vintage cu scaune rotunde din lemn

tamplarie teatru - masa si scaune patrate - albe

tamplarie teatru - masa si scaune patrate - albe

tamplarie teatru - coloane din lemn sculptate

tamplarie teatru - coloane din lemn sculptate

tamplarie pentru teatru - masa vintage cu scaune rotunde din lemn 2

tamplarie pentru teatru - masa vintage cu scaune rotunde din lemn 2

tamplarie teatru - coloane din lemn sculptate 2

tamplarie teatru - coloane din lemn sculptate 2

tamplarie teatru - masa de lemn - in lucru

tamplarie teatru - masa de lemn - in lucru