Gradene pentru spectacole și evenimente

Gradenele sunt elemente fixe sau mobile, modulare extrem de utile, deoarece se potrivesc într-o multitudine de spații. Sunt ideale pentru amenajarea unui perimetru destinat evenimentelor teatrale, sportive, muzicale, de cinema sau altor forme de manifestări cu caracter de divertisment care necesită prezența unui grup de spectatori. Publicul este un factor esențial în orice tip de spectacol. Modul în care acesta este organizat și amplasat în spațiu definește structura gradenelor, care, estetic, poate fi diferită de la proiect la proiect, în funcție de conceptul propus.

Scenograful este cel care creează proiectul și decide cum vrea să jongleze cu aceste posibilități – astfel, viziunea acestuia va fi cea care ghidează maniera estetică și tehnicile folosite. Așadar, prin utilizarea unor procese diverse se poate crea un cadru clasic de tip amfiteatru, dar și unul atipic, multifuncțional, contemporan, cu secțiuni izolate sau delimitări inedite.

  • Care sunt factorii de care trebuie să ții cont?
  • Vizibilitatea – Vizibilitatea este importantă, indiferent de dimensiunea gradenelor. Proiectul trebuie alcătuit în așa fel încât toți spectatorii să poată vedea ceea ce se întâmplă pe scenă. Unghiul de vizibilitatea trebuie să fie optim pentru fiecare spectator în parte;
    Înălțimea treptelor – Înălțimea poate fi ajustată în funcție de numărul de total de locuri și de cerințele de circulație în spațiu;
  • Funcționalitatea – În cazul în care scenografia necesită anumite schimbări sau modificări în timp real, funcționalitatea este esențială pentru a putea manevra gradenele în maniera dorită. În acest caz, gradenele pot avea roți pivotante și roți cu frână, pentru fixare și stabilitate după momentul schimbării de decor;
  • Designul și structura – Nu este obligatoriu să alegi variante clasice, ci poți experimenta cu structura gradenelor, creând un concept artistic original și personalizat;
  • Materialul – Ia în considerare specificitățile spațiului în care se va desfășura evenimentul. De exemplu, într-un perimetru exterior, trebuie să ai în vedere eventualele intemperii (vânt, ploaie, zăpadă etc.) și denivelările existente ale suprafeței de montare.

Gradene metalice – Structuri rezistente și maleabile

Gradenele pot fi amplasate într-o multitudine de spații – într-o sală de spectacole, în parc, pe un teren de fotbal, într-o hală sau oriunde dorești. Pentru a găsi soluția potrivită, trebuie să ai în vedere o serie de factori utili. Poți opta pentru o gradenă cu mecanism retractabil, mai ales în cazul unor arii de mici dimensiuni, care nu necesită mai mult de 50-70 de locuri. Însă dacă proiectul tău este mai amplu, treptele trebuie gândite și realizate modular, pentru a putea fi transportate cu ușurință. Procedeele de montare și de demontare nu trebuie să fie complicate și de lungă durată – de aceea, toate aceste lucruri sunt luate în calcul atunci când este creat conceptul.

  • Cum se construiește o gradenă?

Scenograful este cel care propune planul, iar echipa de profesioniști preia aceste idei și elaborează etapele construcției. Inginerii structuriști sunt cei care studiază cu atenție toate cerințele, pentru a putea verifica toate detaliile necesare. Apoi, proiectul este transmis experților care vor lucra la realizarea concretă a produsului – sudori, lăcătuși mecanici, tâmplari etc. Pot fi folosite materiale diverse, însă, în mare parte, sunt utilizate țevi rectangulare de oțel, cu secțiune pătrată, care pot fi acoperite, apoi, cu lemn triplu stratificat, TEGO, OSB sau OSPLY, cu finisaj antiderapant.

  • Cât durează construcția unei gradene?

Durata construcției respective depinde de mai mulți factori – însă, în general, realizarea unei gradene poate dura între o lună și 3 luni. Pentru a afla un termen orientativ, se consultă proiectul propus, se ține cont de toate preferințele și cererile clientului, iar apoi se estimează o perioadă aproximativă pentru implementarea tuturor etapelor de producție.

Alege gradene mobile și creează un spațiu multifuncțional!

Pentru alcătuirea unui spațiu modular, gradenele mobile sunt o opțiune excelentă. Dimensiunea acestora poate varia, iar designul poate utiliza mai multe tipuri de structuri (pe o latură, pe două laturi, arenă etc.). Mai ales în cazul în care secțiunile vor fi manevrate ulterior în diferite moduri, rezistența este esențială. Astfel, ansamblul trebuie să fie solid și sigur, pentru a putea fi mutat în voie, fără dificultăți. Prin urmare, dacă ai un spațiu care se schimbă frecvent, care găzduiește genuri diverse de evenimente, te poți orienta către o astfel de variantă.

Echipa ALTAX are o experiență îndelungată în acest domeniu și te poate sprijini în executarea oricărui proiect scenografic, indiferent de nivelul de complexitate. Fie că vrei să amenajezi o sală de teatru, fie că vrei să creezi un spațiu destinat altor categorii de spectacole, primul pas este să te gândești care sunt caracteristicile pe care le vrei, iar ALTAX te va ajuta în concretizarea planului ideal pentru tine!

gradene circulare - rotunde - perspctiva de sus

gradene circulare - rotunde - perspctiva de sus

gradene patrate - perspectiva de sus

gradene patrate - perspectiva de sus

Gradene circulare - rotunde - perspectiva din fata

Gradene circulare - rotunde - perspectiva din fata

gradene circulare - rotunde - proiect in lucru

gradene circulare - rotunde - proiect in lucru

gradene patrate - perspectiva lateral

gradene patrate - perspectiva lateral