Procesul de proiectare – Un element esențial!

Proiectarea este o modalitate prin care se poate implementa orice tip de concept. Trecerea de la teorie la practică este unul dintre cei mai importanți pași, deoarece, în această etapă, se pun bazele solide ale proiectului. Chiar dacă ideile sunt bune din punct de vedere artistic, un decor nu se poate realiza doar cu ajutorul imaginilor mentale – de aceea, materializarea lor este esențială, iar aceasta, la rândul ei, poate fi concretizată doar prin intermediul proiectării. Acest pas facilitează comunicarea dintre creator (designer, scenograf, arhitect) și constructorii care au sarcina de a crea fiecare element în parte, cu scopul de a alcătui ansamblul final.

Pentru ca o construcție să fie bine gândită și, mai ales, funcțională, ea trebuie să îndeplinească o serie de criterii semnificative. În primul rând, trebuie să se ia în calcul spațiul în care aceasta va fi instalată – așadar, este necesar un releveu sau un plan exact al spatiului in care va fi montat decorul și de poziționare, care să cerceteze relația și compatibilitatea dintre acești doi factori. Proiectarea presupune crearea unui desen tehnic – acesta cuprinde atât desenul mare al decorului și opțiunile de amplasare în spațiu (pe scenă, în teatru sau în locația aleasă), cât și planul detaliu al acestora și al tuturor obiectelor incluse (mobilier, recuzită, elemente decorative etc.). O astfel de analiză pe mai multe niveluri este obligatorie pentru a putea privi ansamblul din perspective multiple și pentru a putea pune la punct un decor, ținând cont de toate detaliile implicate în proces.

Ce presupune etapa de proiectare?

Proiectarea este folosită în toate lucrările realizate de echipa ALTAX, indiferent de caracteristicile proiectului. Acesta este un proces necesar pentru a putea traduce conceptul artistic, în cele mai mici amănunte. Desenul tehnic este alcătuit având în vedere fiecare modul și obiect care urmează să facă parte din decorul final. Structuristul, constructorul și scenograful sunt cei care colaborează în acest sens, lucrând la obținerea unor soluții tehnice perfecte, care să îmbine factorul estetic cu cel funcțional, într-un mod ideal.

Pentru procedeele de proiectare sunt folosite diferite programe care au nenumărate avantaje, datorită modului în care pot fi operate. Acestea conferă proiectului o acuratețe specială și o analiză detaliată a noțiunilor tehnice – astfel, prin intermediul unor funcții anume se poate ajunge la un grad înalt de flexibilitate în eventualele modificări ce pot apărea pe parcursul proiectului. Există mai multe programe care pot fi utilizate în acest sens, însă cele mai frecvent folosite se încadrează în categoria CAD (computer-aided design) – AutoCAD, ArchiCAD, Rhinoceros, Cinema4D, Sketchup etc. Așadar, cu sprijinul lor, proiectarea nu este doar mult mai ușoară, ci și mult mai precisă. În plus, pe lângă acest aspect, se poate crea vizualizarea 3D a fiecărui obiect în parte, putând fi manipulat și observat apoi, din mai multe unghiuri de perspectivă, cu scopul de a avea o privire completă asupra viitoarei construcții.

Metode de proiectare pentru decoruri, obiecte și structuri metalice

Proiectarea propriu-zisă are nevoie de specialiști care să știe metodele și tehnicile necesare. Aceasta poate fi realizată de către un colaborator (scenograf sau arhitect), de către beneficiar sau de către ingineri și arhitecți profesioniști, în cadrul companiei ALTAX. Aceștia au rolul de a găsi cele mai bune modalități de a transforma conceptul vizual inițial într-o structură coerentă, care să poată fi construită în realitate. De aceea, indiferent că este vorba despre obiecte de mici, medii sau mari dimensiuni, fie că este vorba despre decoruri ample, structuri metalice, standuri si mobilier expozitional, pereți sau alte tipuri de construcții, etapa proiectării este obligatorie pentru a obține un rezultat final cât mai aproape de ceea ce și-a dorit creatorul.

ALTAX te poate ajuta să pui în practică orice proiect pe care ți l-ai propus – fie că vrei să creezi un decor pentru teatru, fie că ai în gând să amenajezi un spațiu pentru emisiuni sau evenimente. Specialiștii ALTAX au o experiență vastă în domeniu, iar echipa este alcătuită din profesioniști din diferite domenii – pictori, sudori, tâmplari, tehnicieni, sculptori, ingineri etc. Așadar, dacă ai nevoie de sprijin în procesul de proiectare sau de construcție, apelează cu încredere, cerând sfatul experților! Cu siguranță vei reuși să pui în aplicare tot ce ai în minte, într-un mod autentic și original!

proiectare - schita 3

proiectare - schita 3

proiectare - schita 4

proiectare - schita 4

proiectare - schita 8

proiectare - schita 8

proiectare - schita 10

proiectare - schita 10

proiectare - schita

proiectare - schita

proiectare - schita 2

proiectare - schita 2

proiectare - schita 5

proiectare - schita 5

proiectare - schita 7

proiectare - schita 7

proiectare - schita 9

proiectare - schita 9

proiectare - schita 11

proiectare - schita 11