Butaforie – Elemente vizuale pentru teatru, film, evenimente sau expoziții

Butaforia presupune realizarea unor modele, sculpturi sau decorațiuni 3D, care au ca scop simularea cât mai precisă a unui aspect natural. Acestea sunt reproduceri ale unor obiecte reale, care pot fi folosite în diferite tipuri de decor. Ele sunt utilizate, în general, în spectacole de teatru, operă sau operetă, dar și în filme, emisiuni, evenimente sau expoziții. În funcție de cerințele echipei artistice, acestea pot fi create la comandă, ținând cont de proiectul inițial. Un aspect important este integrarea acestora în cadrul general – complementaritatea și îmbinarea optimă este necesară pentru alcătuirea unei scenografii unitare și uniforme.

  • De ce se ține cont în crearea unei butaforii?

În general, multe elemente de butaforie sunt făcute din materiale ușoare, simple, care să poată fi plasate cu ușurință în decor. Scopul acestora este, de regulă, decorativ – ceea ce înseamnă că structura poate fi mai simplă, nefiind întotdeauna obligatorie funcționalitatea lor. Spre deosebire de recuzită, butaforia se concentrează pe factorul estetic și pe impactul vizual. Așadar, obiectele de acest tip pot fi realizate din polistiren 3D, burete, poliuretan, rășini sau alte materii prime de diferite densități. Tehnica papier mache este foarte des folosită în acest proces, deoarece permite o lejeritate anume în procedeul de modelare și de sculptură.

  • Ce este tehnica papier mache?
Denumirea de papier mache provine din limba franceză și înseamnă, în traducere liberă, hârtie mestecată. Este un material folosit în diverse tipuri de construcții și sculpturi, fiind alcătuit din mai multe straturi de hârtie poroasă (precum cea de ziar), îmbinate cu un adeziv special. Toate elementele sunt combinate și permit conturarea unei forme anume, care se păstrează intactă după procedeul de uscare a adezivului. Istoria acestei tehnici își are originea în Orient, în China secolului al VIII-lea, și a pătruns, ulterior, și în Occident, în secolul al XI-lea. Materialul de acest gen a fost utilizat pentru numeroase modelaje și creații artistice de-a lungul timpului și reprezintă un proces de bază în creația butaforiei.
  • Care este scopul butaforiei?
Butaforia are ca scop imitarea cât mai exactă a unor obiecte anume, care să completeze și să definească un concept scenografic. În același timp, manevrabilitatea este importantă, așadar, trebuie găsit un echilibru între imitația perfectă și ușurința de montare și manipulare. Mai ales în cazul creațiilor de dimensiuni medii și mari (precum o statuie), acest aspect este obligatoriu, iar raportul dintre factorul estetic și cel funcțional trebuie respectat în permanență
  • Cine poate crea astfel de obiecte?
Conceptele și modelele sunt cerute de către scenograful proiectului – acesta pune la punct o schiță 2D sau 3D, dar și alte lucruri necesare, precum fotografii, machete sau desene. Apoi, ele sunt predate echipei de tehnicieni butafori și artiști plastici, care pot confirma sau infirma cerințele respective. Dacă aceștia pot îndeplini toate criteriile prevăzute în schiță, începe procesul de producție efectiv, în funcție de particularitatea fiecărui proiect în parte. În cadrul acestor procedee de construcție, vor fi folosite diferite tehnici, matrițe de turnare, rășini ecologice sau sintetice, dar și o multitudine de materiale și acțiuni specifice, precum modelaj, sculptură, pictură sau altele.

Butaforii și decorațiuni 3D pentru orice fel de proiect!

  • Prin ce se deosebesc decorațiunile 3D de butaforia clasică?
Butaforiile sunt, la rândul lor, realizate 3D, însă sunt caracterizate de un grad considerabil de fragilitate, cauzat de mai mulți factori (greutate, material etc.). Decorațiunile 3D au o durabilitate sporită și sunt potrivite pentru evenimente în care este nevoie de acest factor. Așadar, în situația în care spectacolul sau proiectul respectiv are loc în aer liber, rezistența decorațiunilor la intemperii este un detaliu care poate face diferența. Astfel, acestea au o calitate mai bună, care poate asigura buna funcționare a evenimentului, indiferent de spațiul în care se desfășoară.
  • Ce tip de butaforii/decorațiuni 3D se pot realiza la comandă?
În funcție de preferințele pe care le are clientul, procesul de creație va avea loc în direcția indicată de acesta. Nu există o categorie anume de butaforii sau decorațiuni 3D care pot fi realizate – este utilizată o gamă foarte largă de tehnici pe care specialiștii le vor pune în aplicare, pentru a atinge scopul pe care l-au stabilit de comun acord cu inițiatorul proiectului.

statuete femeie si barbat modele aurite

butaforii - statuete femeie si barbat modele aurite

Cazan de cupru pe foc

butaforii - cazan de cupru pe foc

Capete de cal - butaforie in lucru

butaforii - capete de cal - butaforie in lucru

Masini fiat - ros si albastru - barbat si femeie

butaforii - masini fiat in perete - ros si albastru - barbat si femeie

Decor siluete barbat si femeie din liane

bitaforii - decor din liane - siluete barbat si femeie din liane

Sistem roti si rotite din metal

butaforii - sistem roti si rotite din metal

Capete de cal - butaforie in lucru

butaforii - butaforie metal - puncte cardinale

Sistem roti si rotite din metal

butaforii - sistem roti si rotite din metal

Car cu roti in forma de ochi

butaforii - car cu roti in forma de ochi - detalii ochi albastri

Butaforie strut

butaforii - pasare - strut