Scene fixe și modulare pentru orice fel de proiect!
Scena este un obiect obligatoriu atunci când vine vorba despre organizarea unui eveniment. Aceasta poate fi amenajată în incinta unei săli sau într-un spațiu exterior. Ea este necesară atât la un spectacol de teatru sau operă, cât și la un concert sau orice alt act artistic. Există mai multe tipuri de scene care pot fi construite – în permanență, se ține cont de poziționarea publicului, capacitatea de acomodare a spectatorilor, dar și de nivelul de vizibilitate. În funcție de specificul și arhitectura perimetrului sau clădirii alese, construcția efectivă a scenei poate implica procese și tehnici diverse, simple sau complexe. În cazul în care instalarea scenei va fi temporară, trebuie luat în calcul și acest aspect – de aceea, în astfel de situații, timpul de montare și de demontare, dar și modalitățile de transport sunt elemente esențiale care pot influența întregul proces de asamblare.
- Ce tipuri de scene există?
Tipurile de scenă cel mai des întâlnite sunt: amfiteatru, cutie italiană și arenă. Acestea se deosebesc unele de altele prin caracteristici speciale care au legătură cu poziționarea publicului față de protagoniști, dimensiunile ansamblului și structurarea acestuia în raport cu spațiul din jur.
Scena de tip amfiteatru datează încă din Antichitate, fiind folosită atât de greci, cât și de romani pentru a organiza spectacole de teatru, lupte, curse sau alte evenimente la care participau cetățenii. Primele amfiteatre puteau găzdui un public numeros, de aproximativ 17.000 de oameni, iar, treptat, capacitatea lor s-a mărit, fiind ideale pentru 40.000-60.000 de spectatori. Amfiteatrul antic era structurat, în general, în formă de semicerc și conținea trepte multiple. Scena reprezenta nivelul cel mai de jos, iar gradenele erau dispuse pe diferite niveluri de înălțime. În general, acest tip de ansamblu clasic a rămas specific locațiilor outdoor, amplasate în spații exterioare. Amfiteatrul contemporan specific spațiilor interioare este puțin diferit, fiind de formă dreptunghiulară, dispus pe 3 laturi și având numeroase mecanisme și trape speciale.
Scena de tip cutie italiană presupune ca spectatorii să fie așezați pe o singură latură. Aceasta este structura cea mai des întâlnită în teatrele moderne. Scena include elemente, precum pantaloni și sufite, care alcătuiesc cadrul scenic. Ele sunt realizate, de cele mai multe ori, din catifea neagră, dar, uneori, se optează și pentru alte culori sau materiale. Un astfel de ansamblu are în structura sa un pod, ștăngi și rivalte – acestea sunt utile pentru amplasarea reflectoarelor sau a altor obiecte de decor pentru piesele de teatru.
Arena este mai rar întâlnită, deoarece publicul este așezat pe toate cele 4 laturi, aflându-se, astfel, în contact cu actorii, din toate unghiurile de perspectivă. De aceea, acest tip de scenă necesită concepte scenografice si scenotehnice speciale, care să stabilească și să folosească relația creată într-un mod bine definit.
- Cum se construiește o scenă?
Conceptul estetic este cel care ghidează modul de realizare a unei scene. Cerințele și detaliile sunt discutate în prealabil cu inițiatorii proiectului, iar apoi, după ce toate aceste lucruri sunt stabilite, se poate demara construcția sa. Procedeele și metodele folosite pot fi diferite de la un tip de scenă la alta. Dacă structura aleasă este una fixă, tehnicile utilizate se vor concentra și pe alte segmente distincte, care nu se regăsesc în cazul uneia mobile.
Scena poate avea scenotehnică integrată, mecanică sau electrică. Fie că vrei să optezi pentru o turnantă cu mecanism ascuns, fie că preferi trape simple sau hidraulice, degajamente mobile sau turnante concentrice care se pot învârti individual sau concomitent, este recomandat să introduci toate aceste detalii în planul tău inițial, pentru a afla ce anume presupune realizarea unui astfel de ansamblu.
În construirea unei scene sunt implicați o multitudine de specialiști – scenograful sau arhitectul este cel care propune designul, iar inginerul constructor, structuristul, mecanicii, sudorii și tâmplarii fac parte din categoria profesioniștilor care contribuie la crearea efectivă a rezultatului dorit.
Scena – Elementul central al spectacolului!
Scena reprezintă un ansamblu care ajută la alcătuirea unui cadru propice desfășurării unui act artistic sau a unui eveniment. Atât varianta fixă, cât și cea mobilă se pretează pentru anumite tipuri de spații interioare și exterioare. Ia în calcul toate aceste aspecte atunci când alegi structura potrivită. De asemenea, după ce ai selectat scena ideală, poți lucra împreună cu echipa de producție, pentru a descoperi cele mai bune soluții pentru amenajarea și decorarea ei. În funcție de designul pe care îl vrei, te poți orienta, apoi, către alte elemente necesare, precum o cortină verticală ori una orizontală sau alte obiecte de decor.
- Ce materiale sunt folosite pentru construirea unei scene?
În procesul de construcție, pot fi utilizate materiale diverse, care contribuie pozitiv la îmbinarea cadrului final. Structura metalică este esențială pentru a dobândi o scenă rezistentă și sigură. Aceasta se poate placa, ulterior, cu lemn uscat, tego sau alt gen de placaj, care poate oferi o notă stilistică specială întregii structuri. De altfel, dacă în proiectul scenografic se optează pentru anumite detalii estetice specifice, scena se poate picta (echipa noastră oferind și servicii de pictură) sau se poate combina cu un covor aparte, cu scopul de a crea un decor inedit și original.
Scene de teatru de diferite dimensiuni, realizate din materiale rezistente și calitative!
Proporțiile unei scene pot varia, deoarece acestea se raportează la caracteristicile locației selectate. Spațiul este cel care ghidează dimensiunile structurii finale – de aceea, acest detaliu este primul care trebuie luat în considerare în procesul de elaborare a proiectului.
Durabilitatea construcției poate fi influențată de modul de utilizare, dar și de calitatea materialelor folosite. În cazul în care sunt utilizate cele mai bune componente, iar condițiile instalării sunt optime, o scenă poate fi funcțională chiar și pentru o perioadă de zeci de ani.
Realizarea unei scene poate dura între 2 săptămâni și 3 luni, în funcție de complexitatea proiectului propus. Pentru a obține un termen aproximativ, apelează cu încredere la specialiștii ALTAX și, după consultarea planului tău scenografic, aceștia îți vor oferi estimările de care ai nevoie.
Scena amfiteatru rotunda 1

Scena tip cutie italiana

Scena amfiteatru rotunda 2

Scena amfiteatru rotunda 3

Scena patrata
